Nowoczesne maszyny zakręcające, czyli zakręcarki firmy Zalkin

adwokat bydgoszcz dobry prawnik kancelaria adwokacka długi
Pomoc adwokata – nowe i stare długi
25 kwietnia, 2017
dj na wesele bydgoszcz dj na uroczystości dobry dj
Doświadczony wodzirej na wesele bezalkoholowe
1 maja, 2017

Nowoczesne maszyny zakręcające, czyli zakręcarki firmy Zalkin

zakręcarki zalkin zamykanie butelek maszyna zakręcająca

zakręcarki zalkin zamykanie butelek maszyna zakręcająca

Solidne zakręcarki dla przemysłu spożywczego

W przemyśle konsumpcyjnym wyjątkowo ważne jest hermetyczne zamykanie produktów. Przede wszystkim – produkt absolutnie nie cieknie z pojemnika, przykładowo w trakcie załadunku. Po drugie – dużo dłużej ochrania wspaniały smak i zapach, co dla Interesantów jest tak naprawdę nie do przecenienia, kiedy „przeszukują” szafki z zatrzęsieniem wyrobów bardzo często kilkunastu rozmaitych marek). Oraz po trzecie – możemy go oczywiście stopniować w taki sposób, ażeby ogólnie rzecz ujmując nie było go ani za dużo ani zbyt mało. Ogólnie rzecz ujmując zakręcarki, bo takim wyrażeniem nazywa się urządzenia zakręcające, między innymi słoje i butelki, powinny realizować bardzo wiele różnych wymagań, by były dopuszczone na potrzeby masowego wytwarzania towarów. W ostatnich czasach jeszcze bardziej uwypuklono pakowanie wyrobów niezwykle delikatnych, np. mleka i skonstruowano urządzenia Ultra Clean i aseptyczne. Ich celem jest dokładne zamykanie butelek szklanych z kilkudniowymi sokami, wyrobami nabiałowymi oraz wodą niegazowaną.

Jeśli chodzi o maszyny zamykające przetwory w rozmaitych pojemnikach, to trzeba wyszczególnić:

Zakręcarkę butelek – w owym przypadku możemy wybrać zakręcarkę kręcącą się wokół osi centralnej, z kilkoma głowicami w jednej linii, z samodzielną głowicą bądź wieżę zamykającą. Tego typu zamykarki sprawdzają się nie tylko w przemyśle żywnościowym, ale również sektorze chemii kosmetycznej, winiarskim oraz aptekarskim.

Zakręcarkę słoików – tu głowica zakrętarki jest perfekcyjnie dostosowana do typowych nakrywek weków. Na początku maszyna ściąga zapas powietrza, a następnie zamyka je zgodnie z regułą twist-off.

Zakręcarkę do metalowych puszek – znakomicie się sprawdzają przy skręcaniu gładkich konserw, które zostały uzyskane, np. z aluminium.

W przypadku kiedy chcemy przystosować właściwą głowicę, to musimy brać pod rozwagę głównie budulec, z jakiego zrobione jest opakowanie. Dzięki temu produkt będzie w perfekcyjnej ilości umieszczony w szklanej butelce albo metalowej puszce. Zakręcarki zmechanizowane posiadają niesamowicie trwałą konstrukcję, jaka zapewnia ludziom bezpieczeństwo. Okazjonalnie ulegają awariom, jeżeli są poprawnie stosowane oraz czyszczone. Zamykarki to urządzenia, których budowa ustawicznie ewoluuje, bowiem na każdym kroku konstruowane są bardziej nowatorskie opakowania o wymiarach innych niż poprzednie.

Klasyfikacja zakręcarek z uwagi na rodzaj

Mówiąc w skrócie zakręcarki mamy szansę podzielić na te z pojedynczą głowicą, z większą ilością głowic, maszyny liniowe oraz urządzenia do pojemników o niewielkich i średnich pojemnościach. Jednogłowicowe możemy tymczasem zróżnicować na mechaniczne (same zabierają zakrywkę) oraz w połowie zmechanizowane (zakrywkę należy pobrać ręcznie). Zamykarki wielogłowicowe, przykładowo obracające się wokół własnej osi, posiadają od 3 do 24 głowic i potrafią spełniać swoje zadanie na liniach fabrycznych o naprawdę dużej skuteczności, z opakowaniami bardzo czułymi oraz w takiej sytuacji, kiedy w pojemniku towar dotyka końca opakowania. Ostatni wariant jest przeznaczony raczej dla przemysłu farmakologicznego oraz kosmetycznego (do zakręcania chociażby nadzwyczaj małych porcji wyrobu). W przypadku zakręcarek prostoliniowych zamykanie jest możliwe nierównomiernie – kilka lub kilkanaście głowic razem zakręca pojemniki z artykułem. Kapslownice doskonale sprawdzą się na potrzeby zakręcania wody źródlanej w butelkach PET i piwa. Niewątpliwie zakręcarki są niezwykle ważnym komponentem na linii wytwórczej, pomimo że nie wymagają praktycznie żadnego nadzoru. Dzięki zamykarkom najwyższej jakości znacznie poprawia się skuteczność masowej produkcji. Zakrętarki mamy szansę stworzyć „od zera” (uwzględniając, przykładowo wyrób do którego ma być dobrana i ilość zamykanych pojemników w czasie godziny).

Następne urządzenia stosowane w toku masowego wytwarzania towarów

Do innych maszyn, przy użyciu których tworzone są kompletne linie fabryczne, możemy zaliczyć: maszyny do nakładania etykiet, nalewarki, dozownice oraz napełniarki, inspektory, maszyny do pakowania i wypakowywania, orientatory oraz kartoniarki. Wszystkie wyszczególnione maszyny możemy wyposażyć w dodatkowe możliwości, m. in. w aplikatory koloratek. Orientacyjny tok masowej produkcji wygląda następująco: poddane wcześniej sterylizacji opakowania wpadają na linię wytwórczą, są zliczane i stawiane pod odpowiednim kątem. Maszyny do rozlewania produktu zapełniają postawione pojemniki wyrobem, zaś zakrętarki nakrywają szyjki stosownymi przykrywkami. W dalszej kolejności przygotowane wyroby wchodzą, np. do robotów pakujących. W każdej gałęzi mechanizm masowego generowania produktów będzie wyglądał trochę inaczej, ponieważ jest on zależny od rodzaju towaru. Z tego względu do balsamów do ciała są poświęcone inne typy urządzeń, natomiast na potrzeby produkcji wódki i pozostałych napojów procentowych – inne.

Jeżeli zaciekawił Cię niniejszy materiał, kliknij w link z boku – Zakręcarki butelek – a najprawdopodobniej wynajdziesz to, czego dzisiaj szukasz.

Komentarze są wyłączone.

Strona używa cookies
Ok