Beton dekoracyjny - Beton architektoniczny - Beton ozdobny - Zastosowanie betonu dekoracyjnego
Beton dekoracyjny do wnętrz i ogrodu
Styczeń 26, 2017
Biuro rachunkowe Poltax - Biuro księgowe Poltax - Biuro rachunkowe Toruń - Księgowość - Nowoczesne usługi księgowe - Usługi księgowe Toruń - Biuro Poltax Toruń - Prowadzenie księgowości - Obsługa księgowa firm
Księgowość dla firm – krótki poradnik
Styczeń 27, 2017

Czy możesz wymienić danie, które bez wątpienia lubi każdy? Tak – pizza. Popisowy posiłek kuchni włoskiej, rozpowszechniony na każdej szerokości geograficznej. Prostota w dowolnych kombinacjach, która zależnie od miejsca smakuje inaczej. Ogólnie kuchnia włoska jest chyba najsmaczniejszą kuchnią świata. Mieszkańcy Włoch umiejętnie nauczyli się komponować proste i sprawdzone składniki, które razem smakują idealnie. Radosna Italia dała nam nie tylko pizzę, ale także spaghetti, risotto, czy bruschetty. Po prostu smaczne i szybkie w ugotowaniu posiłki, które łączą bliskich przy jednym stole. Taka też jest filozofia gotowania – przez żołądek do serca najbliższych.

Włosi nie tylko kochają gotować. Kochają przebywać z rodziną, dyskutując i bawiąc się w towarzystwie wyśmienitego jedzenia, które bazuje na regionalnych i naturalnych produktach. Pomidory, bazylia, parmezan – to wszystko jest tam na wyciągnięcie ręki i za drobne pieniądze. Warzywa i przyprawy uprawiane w palącym słońcu południa smakują doskonale. Zrozumiałe jest że znalazły się w głównym menu każdego Włocha. A skąd właściwie wzięła się się kuchnia Włoch i skąd wzięła się pizza? Odpowiedź prawdopodobnie Cię zaskoczy. Poznaj zatem historię o pochodzeniu pizzy i o znanych daniach kuchni włoskiej. Uważaj, bo możesz poczuć się głodny.

Kuchnia włoska, czyli jaka?

Należy zacząć od tego, że kuchnia włoska jest blisko powiązana z tradycją określonego obszaru. Włosi bardzo przestrzegają swoją tradycję, nie dopuszczają jakichkolwiek ustępstw i podczas przygotowywania ukochanych posiłków stosują się do receptur powtarzanych z pokolenia na pokolenie. To właśnie dzięki obyczajowości, zdolności komponowania dostępnych składników i wykorzystywaniu wysokiej jakości (przeważnie świeżych) wyrobów kuchnia ta zdobyła niesamowitą popularność i ogólne uszanowanie. W kuchni Włoch nie ma miejsca na sztuczne produkty – wszystko wytwarzane jest ręcznie, według ściśle ustalonej receptury. Gotowanie „z sercem” powoduje, ze wszystko pachnie i smakuje znakomicie. Co ponadto powinno się wymienić jako pozytyw kuchni włoskiej? Oczywiście jej dostępność. Kuchnia ta jest niezwykle tania, a wszystko dlatego, że większość klasycznych dań wywodzi się z ubogich obszarów. W przeszłości biedni obywatele Włoch korzystali z towarów, które mieli pod ręką. Pomidory, jajka, mąka, bazylia, oliwki – wszystko to pokrywał dzienny budżet, lub uprawiane było indywidualnie. Tymczasem obok samego przyrządzania, najważniejsze jest (co pielęgnuje się współcześnie) kosztowanie potraw w sporym otoczeniu bliskich. Włosi uważają, że żywność ma łączyć ludzi. Nic nie znaczy koszt dania, ale sam moment, który spędza się z rodziną, przy jego kosztowaniu. To jest bezcenne.

Pizza – najsłynniejsze danie całego świata

Czego w pizzy można nie kochać? Chrupiącego ciasta. Dojrzewających w słońcu pomidorów. Rozstapiającego się sera mozzarella, czy świeżej bazylii? To główne elementy standardowej pizzy. Danie to przeszło wiele modyfikacji. W każdym regionie smakuje odmiennie. A jak to się wszystko zainicjowało? Produkty zbliżone do pizzy sprzedawane były już w zamierzchłym Rzymie i o dziwo były idealnym środkiem. płatności. Pizza znaczącą sławę zdobyła dopiero w 18 stulecia, kiedy to zaczęły się otwierać placówki mianowane pizzeriami. Wzbudziły one zainteresowanie króla Ferdynanda II Burbona, który wybrał się w podróż do Neapolu, by posmakować podawanych tam dań. 100 lat później, u schyłku XIX wieku kuchmistrz Raffaelo Esposito przygotował dla swojej królowej Małgorzaty Sabaudzkiej trzy rodzaje pizzy. Ostatnia była nowalijką, ponieważ kucharz dodał do niej magiczny składnik – mozzarellę. Monarchini pokochała ten smak i od tamtej pory pizza ta nosi nazwę „margerita” od imienia Małgorzata. Dalej pizza przybyła do USA, gdzie została na dobre spopularyzowana przez włoskich robotników docierających do Ameryki po zakończeniu walk na froncie II WŚ Tak oto pizza stała się ukochaną potrawą wszystkich nacji – od Japończyków po Kanadyjczyków.

Jakie dania ma do zaoferowania kuchnia włoska?

Pizzerie tłumnie witają gości wszędzie, niezależnie od miejsca na Ziemi. Pokazuje to ogromną popularność kuchni włoskiej. Pizza nie jest wprawdzie jedyną znaną potrawą tej części świata. Włochy przekazały też światu takie dania jak risotto blanco, spaghetti bolognese , lasagne czy słodkie tiramisu. Kuchnia włoska generalnie bazuje na prostych składnikach. Na południu kraju przyrządza się potrawy z mąki, a na północy posiłki z ryżu i kasz. Na południu przeważnie używana jest oliwa, a na północy masło. Nie zapominajmy również, że oprócz tradycyjnych posiłków, Włosi są w stanie nam zaproponować wspaniałe wyroby, takie jak szynka parmeńska, ser parmezan, trufle, mascarpone, wysokogatunkowe oliwy, czy wykwintne wino marsala. Jak można nie ubóstwiać kuchni tej strony świata?

Chciałbyś posmakować prawdziwej włoskiej pizzy w Toruniu? Szukasz pizzerii, która gotuje włoskie dania według sekretnej formuły. Przygotuj się na niezwykłe doznania smakowe i zarezerwuj stolik w naszej pizzerii: dobra pizza Toruń

Komentarze są wyłączone.

Strona używa cookies
Ok